Bilgisayar mühendisliği bölümündeki aldığım elektrik elektronik ile alakalı derslerdeki yetersiz olan bilgi dağarcığımı genişletmek adına derste yada araştırmalarım sonucu öğrendiğim konuları buraya yazmaya ilk olarak alternatif (AC) ve Doğru (DC) akım ile başlıyorum.Alternatif ve Doğru (AC/DC) Akım Nedir? İçerik olarak elektrik elektronik ile ilgili temeli olan bir insan için yazım boş gelebilir ancak yazma amacım kendi bilgisizliğimi yok etme isteğimdir. Bunun içinde kendi öğrendiklerimi hem tekrar olması hemde benim gibi acemi arkadaşlar için anlaşılır olması açısından basit bir dil ile yazacağım.
Alternatif ve Doğru (AC/DC) Akım Nedir?
İlk olarak alternatif akımdan yani AC’den başlamak istiyorum. Alternatif akım yönü ve şiddeti zamana göre değişiklik gösterebilen akım türüdür. Bu akım cinsi genellikle şehir şebekelerinde ve sanayide kullanılır ve elektronik aletler üzerinde pek tercih edilmez. Elektronik aletler üzerinde pek tercih edilmemesinin sebebi akımın voltajındaki ani dalgalanmalar sebebiyle cihazlara hasar verip maddi külfet oluşturmasıdır.
Doğru akım yani DC ise yönü ve şiddeti zamana bağlı olarak değişmeyen akım türüdür. Cümleyi daha anlaşılır kılmak için örnek vereyim. Laptop bataryalarımız cep telefonu şarj cihazlarımız içerisinde barındırdığı kondansatör, diyot yada röle gibi aygıtlar sayesinde birer AC/DC dönüştürücüsü haline gelir ve elektrik bu cihazlar üzerinden geçmeye başladığı andan itibaren alternatif akımı DC gerilimine dönüştürür. Cihazlarımız elektrik şebekesindeki ani dalgalanmaları şarj sırasında cep telefonumuza ada laptopumuza hissettirmez. Elektrik kesintileri sırasında en fazla bu dönüştürücü aletlerimiz zarar görür ve daha pahalı olan asıl aletlerimizin zarar görmesi engellenir.
Ahmet İnce 9 Ağustos 2017 - 10:09
Paylaşım İçin Teşekkürler.
Yanıtla