Bermuda Şeytan Üçgeni

Bermuda Şeytan Üçgeni

Uzun süredir adını bildiğim fakat hakkında araştırma yapmadığım bir konu Bermuda Şeytan Üçgeni. Bugün dost bloglardan birini gezerken gördüğüm bir makale sonrasında bu yazıyı yazmaya karar verdim. Aslına bakarsanız dost bloglarda gezinirken yazıları çok detaylı bir şekilde okurum fakat video, resim türü şeylere pek dikkat etmem. Bu sefer ise tam tersi oldu yazıya dikkat etmektense belgeseli izlemeyi tercih ettim, nede olsa yazıda sözü geçen şeyler belgeselde mevcuttu. Gerçekten araştırma konusunda çok başarılı olan Discovery kanalı bu seferde konuşturmuştu. Aslına bakarsanız sizinde belgesele önem vereceğinizi bildiğim için bu yazıyı fazla uzatmaktansa Bermuda hakkında 2-3 bilgi verip sizi belgesel ile baş başa bırakmak istiyorum.

Bermuda Şeytan Üçgeni : Yıllardır efsaneleşmiş bir konu olan Bermuda Şeytan Üçgeni, üzerinden geçmekte olan sayısız gemi ve uçağı yok etmiştir. Geçtiğimiz yıla kadar kaybolan gemiler ve uçaklar hakkında resmi bir görüş yokken geçtiğimiz yıllarda bu konu fizik kuralları ile açıklandı.

Okyanusdan çıkan doğal gazlar,suyun dibindeki düşük sıcaklık ve yüksek basınçın etkisiyle okyanus yüzeyinde bir hidrat tabakası oluşturuyordu.Hidrat beyaz renkte ve yapısı kireçe benzeyen, içinde gaz molekülü bulunduran katı bir maddedir. Bilim adamlarının kameralı dalgıç robotlar kullanarak suyun dibinde yaptığı araştırmalarda da gemi ve uçak enkaz kalıntılarına ulaşıldı ve bu kalıntıların olduğu yerde beyaz bir tabaka olduğu tespit edildi. Bermuda Şeytan Üçgeni’nin bulunduğu yerden aynı zamanda Gulf Stream adlı bir sıcak su akıntısı geçer. Bu sıcak su akıntısı yüzünden okyanus tabanının sıcaklığı bazen artar ve katı hidrat molekülleri eriyerek gaz molekülleri serbest kalır. Gaz molekülleri su ve normal hava moleküllerinden daha hafif olduğu için gazlar su yüzeyine, oradan da havaya doğru yükselir. Bu olay gerçekleşirken su yoğunluğu azalır. O sırada bu bölgeden geçen gemiler yoğunluk farkından dolayı batmaya başlar. Çünkü düşük yoğunluktaki su, yüksek yoğunluktaki gemilere yeterli oranda kaldırma kuvveti uygulayamaz. Gaz moleküllerinin yükselmesi bitince su yoğunluğu tekrar eskisi gibi olur fakat gemiler suyun dibinde birer enkaz olarak kalacaktır.

1 Tane yorum atılmış.;
İsmail Karslı 24 Temmuz 2017 - 16:34

Açıklayıcı ve sade bir yazı olmuş, teşekkürler.

Yanıtla


Yorum Yap!