Dersimiz: Blog Tutmak!

Dersimiz: Blog Tutmak!

Aslında çok eski bir blogcu sayılmam, fakat bu işe girdiğimden beri gerçekten iyi bir gelişme kaydettim. Kısa süre içerisinde bu kadar büyük bir gelişme kaydetmek beni mutlu etmedi desem yalan olur, mutlu etti. Moralman’da düzeldim gerçekten çünkü bugüne kadar web üzerinden yaptığım projelerin içinde en kısa sürede gelişme gösteren birkaç projeden biri oldu bloğum. Bunu gören arkadaşlarda her fırsatta neler önerirsin, ne yapalım, nasıl yapalım türünden sorular yöneltmeye başladı. Hepsine tek tek cevap vermek yerine tek bir makale yazayım, orayı incelesinler önerilerimi oradan okusunlar istedim. Nihayetinde bu makaleyi yazdım, umarım isteyen arkadaşlar yeterince faydalanır.

Tasarım

Arkadaşlar bloğunuzu kurduktan sonra öncelikle temanızı seçeceksiniz. Tema seçiminde aşırıya kaçmayın, göz yormayan renkler tercih edin. Çünkü insanlar sitenizde ne kadar çok takılırsa bu size o kadar fayda sağlar, eğer tema insanların beğenisini kazanmayan, çok göz yoran bir temaysa haliyle misafirlerin sitenizde çok kalacağıda düşünülemez. Temanızı seçerken, gelecek vaadetmesinede dikkat etmelisiniz, özellikle bu hataya düşen biri olarak size tavsiyem rahatlıkla sıkılmadığınız taktirde sizi 6-7 ay taşıyabilecek bir tema seçin.

Yazı İmajınız

Birbaşka konumuz ise imaj meselesi. Unutmayın ki kurmuş olduğunuz bloğun sizin günlüğünüzden yada okul defterinizden farkı yok. Yazılarınızı yazarken “ah şunu yazsam mı ?”, “bir kıza aşığım açıklasam iyi olur ama açıklamayacağım” türü ikilemlere düşerseniz, baştan kaybettiniz demektir. Yazılarınızda kendinize özgü bir yazı tarzı yakalamaya çalışın, bunun için fazla uğraşmanızada gerek yok açıkçası. Kimseye özenmediğiniz taktirde bunu zaten başarırsınız.

Yazılarınızda tabii ki noktalama işaretlerinede önem göstermeniz gerekiyor, çünkü insanlar yazılarınızı okurken bunlara önem verir. Gelişi güzel yazılan bir yazının size fayda sağlamayacağından emin olabilirsiniz. Zaten bloğunuzda yazılan makalelerin geniş kitlelere hitap etmesini sağlamak içinde buna ihtiyacınız var, gelişi güzel yazılmış bir yazının önemli alanlarda yayınlanması mümkün olmasa gerek.

Konu Seçiminiz

Az öncede bahsettiğim gibi bloğunuz sizin günlüğünüz gibidir, her türlü konuyu ele alabilirsiniz. Bu konular arasında teknoloji, günlük yaşadığınız olaylar yada ele almak istediğiniz güncel konular örnek verilebilir. Ama size önerim yazacağınız konu hakkında gerçekten bilgili olmanızdır, bilmediğiniz bir konuda insanlara ne kadar fayda sağlayabilirsiniz ki ? Bu felsefeyi ele alarak, yazılar yazarsanız bloğunuzun tanınma süreside hızlanacaktır.

Resim ve Diğer Materyaller

Yazılarınızda yada bloğunuzun içerisinde göze hoş gelen resimler veya video, bağlantı türü yazıyla alakası şeyler paylaşabilirsiniz. Özellikle yazılarınızın içine konuyla ilgili mutlaka bir resim eklemeniz tavsiye edilir, çünkü bir ziyaretçi o makalenizi okurken makaleyle ilgili birde resim ister, kaldı ki ders için giren bir öğrencinin resime mutlaka ihtiyacı olacaktır. Buda size bir kâr sağlar.

Yazar Alımlarınız

Hiçbir blogcu’nun kendi bloğuna yazar almasını tavsiye etmem fakat bu konuda da öneriler sunmak istedim, çünkü bazı arkadaşların bloğun güncelliğini korumak için yazarlara ihtiyacı oluyor. Arkadaşlar bir yazar alırken öncelikle yazım tarzının kendi tarzınıza benzemesine dikkat edin, çünkü bloğunuzda iki farklı konu savunulamaz. Eğer yazarınız Fener, siz Cimbom diyorsanız her hafta biriniz “Oley Fener kazandı”, “Oley Cimbom Kazandı” diye yazı yazarsanız, ziyaretçilerinizinde sizler hakkında olumlu fikirler kazanması pek mümkün olmayacaktır.

Önereceğim birbaşka konu ise eğer yazar aldıysanız, yazıları taslak olarak kaydetme izini verin yani yazıyı direk bloğunuzda gösteremesin böylece yazıyı yazdıktan sonra siz göz gezdirirsiniz eğer beğenirse, siz yayımlarsınız. Bu yöntemle bloğunuzda hangi konuların bildirildiğini anlamış olursunuz.

——————————-

Evet arkadaşlar Blog Tutma konusunda ilk dersimizi böylece tamamlıyoruz,Kendinize iyi bakın, iyi bloglamalar..


Yorum Yap!