Güneş Enerjisi Santrali Kurarken Nelere Dikkat Edilmelidir?

Güneş Enerjisi Santrali Kurarken Nelere Dikkat Edilmelidir?

Yenilebilir enerji kaynaklarından enerji üretimi, insanlar arasında daha önemi bir konu haline gelmiştir. Türkiye yenilenebilir enerji kaynaklarından çok zengin bir ülkedir. Ülkenin bu denli verimli olması, insanları güneş enerjisi santraline yönlendirir. Güneş enerji santrali güzel bir sistem olsa da, kurulumunda dikkat edilmesi gereken bazı hususlar vardır. Bunlar şu şekilde sıralanır;

  • Arazi hazırlığı ve arazinin seçilmesi
  • Doğru bir projelendirme yapmak
  • Uygun malzemeler kullanmak
  • Eksiksiz bir montaj süreci takibi yapmak
  • Son ölçüm, kontroller ve devreye alma işlemlerini yapmak
  • Bakım ve onarım işlemleri doğru bir şekilde yapıldığı zaman, çok başarılı bir güneş enerjisi santrali sistemi oluşturulabilir.

Güneş Enerjisi Santrali Kurulum Aşamaları

Güneş enerjisi santrali kulumu yapacak olanlar, bu kurulumun aşamalarını da çok iyi yönetmelidir. Aşamalarda doğru hamleler yapılmadığı takdirde, ortaya başarısızlıklar çıkabilir. Bu santrali yapmak isteyen girişimcilerin öncelikle fizibilite yapması gerekir. Yüksek güçte bir enerji üretimi alınmak isteniyorsa bu durum maliyetlere yansır.

Diğer bir aşamada kullanılacak olan modüllere karar verilir. Esnek güneş paneli, yat, tekne ya da doğal gezilerde kullanılır. Fakat ikinci aşamada monokristal silisyum panel ve polikristal panel seçimi yapılmalıdır. Güneş enerjisi santrallerinde, pahalı da olsa, polikristal panel tercih edilir. Kurulum aşamasında arazi ve invertör sayısının seçimi yapılmalıdır.

Güneş Enerjisi Santrali İçin Alınacak Belgeler

Güneş enerjisi santrali bir anda yapılabilecek sistemler değildir. Bunun için gerekli belgelerin alınması gerekir. Yegm formu belgesi, çağrı mektubu, gerekçe ve açıklama formu evraklar, enerji santrali yapılmadan önce gerekli kurumlardan alınmalıdır.

Güneş Enerjisi Santralinin Kurulum Maliyeti

Nasıl ki rüzgar türbini yaptıracaklar, rüzgar türbini fiyatları araştırıyorsa, santraller için kurulum maliyeti araştırılmalıdır. Önceden yapılan hazırlıklar, her işte olduğu gibi güneş enerjisi santrali kurulurken de sürpriz yaşanmasını engeller. Bunun için en iyi firmalar görüşmek gerekir. Bu aşamada arazi durumuna göre karar verilmesi gerektiği unutulmamalıdır.

Güneş Enerjisi Santraline Yatırımı Avantajlı Mıdır?

Pek çok kişi ya da firma, güneş enerjisi santraline sahip olmak ister. Çünkü en avantajlı yatırımlardan bir tanesidir. Ciddi bir gelir kaynağı olmasıyla birlikte, devlet garantisi olması da güvence verir. Bu sebeple çoğu kişi bu yatırım için gerekli işlemlerin peşinden koşar. Bu sayede istediği avantaja da sahip olabilir.

Güneş Enerjisi Santrali Ne Zaman Bağlanmalıdır?

Güneş enerjisi santrali sistemi aşamalı bir şekilde yürür. İlk aşamalar 3 ay kadar bir süreyi kapsayabilir. 4. ay ise, gerekli bağlantı anlaşmasının onaylanması yapılmalıdır. TEDAŞ’a projeyle birlikte başvuru yapılmalıdır. Onay sürecinden sonra bağlantı yapılabilir. Girişimcilerin başvuru onayı alınmasından sonra yatırım yapabilmesi için 2 yıl süreleri vardır. Eğer ki bu süre içerisinde tesis kurulmazsa, girişimciler kendilerine verilen bu hakkı kaybederler.


Yorum Yap!