Kelime Bilmeden İngilizce Yapılmıyor
İlkokula başladıktan sonra ilk olarak dördüncü sınıfta karşımıza çıkar İngilizce. Başlarız öğrenmeye büyük hevesle. Birisi bize birşey sordu mu büyük bir gururla YES ya da NO deriz.Ortaokula geçeriz orada tekrar başlangıç seviyesinden başlarız İngilizce öğrenmeye öğrendiğimiz belli başlı zamanlar vardır. Şimdi zaman, geçmiş zaman,gelecek zaman,geniş zamandır bunlar.Kitaplardan paragrafları çevirmeye başlarız derslerde + almak için.Ama ne çevirmek be abi yardım ette şunu halledelim yarın artı puan alayım karneye 5 gelsin şu ders.İşte budur bizim İngilizce öğrenme mantığımız. Aslında bu öğrenmek değil o dersten en yüksek notla geçebilmektir.Ortaokul biter kendimize bakarız yahu biz ne öğrendik bu İngilizce dersinden Yes ve No dışında eksta olarak What is this ? How are you? vs basit soru kalıplarından başka birşey öğrenemediğimizi görürüz. Ha birde en iyi yabancı küfürleri çok rahat ezberleriz bu da bizim gençlerimizin ayrı bir yeteneğidir. Baktığımızda ortaokulda da sonuç maalesef sıfırdır. Sonra lise olur tekrar zamanları öğrenir kitaplardan paragrafları çeviririz … Bu şekilde bitiririz liseyi ve liseden mezun olduk mu ? Bizden alası yoktur artık. 3 dönem boyunca İngilizce gördük ama ne öğrendik. Basit soru kalıpları dışında hiçbirşey. Yabancı memlekete gitsek derdimizi anlatabilirmiyiz? Tabii ki hayır. İşte böyle bir eğitim sistemimiz var bizim. İngilizceyi sadece ders diye okutan öğrenci öğrendi mi öğrenmedi mi diye sorgulamayan bir sistem. Aslında tüm suçu eğitim sistemine atmakta doğru değil bizlerinde suçu elbet var.Okulda gördüğün dersler ile İngilizce öğrenilmiyor arkadaş.İlla ki kendimize birşeyler yapmalıyız.Çalışmalıyız çalışmalıyız çalışmalıyız.
Üniversiteye geldiğimizde 1.sınıfta karşımıza İngilizce dersi çıkıyor ve ne yazık ki burada da İngilizceye başlangıç seviyesinden başlıyorsunuz. Yani zamanlardan,sıfatlardan,zamirlerden.Ama bu sefer ki sınavlar öyle ortaokul , lise sınavlarına benzemiyor.İşte bu kısımdan sonra yatış ile geçilmiyor İngilizce.Ya öğreneceksin ya öğreneceksin.Ama burada öğrenmekten kastım benim açımdan İngilizcenin yapısı (dil bilgisi) değilde yazmak ve konuşmak için gerekli gerekli olan kelimelerdir.Ne kadar da bütün ingilizce kuralları bilsenizde maalesef ezberlediğin ya da öğrendiğin kelime yazısı azsa olursa elden birşey gelmiyor.Bende her zaman kelime bilmememden dolayı kaybetmişimdir. İngilizcenin yapısını çokta iyi olmasada bilirim.Zamanları , sıfatları, zamirler, edatları vs. Hangi kurala göre ne nereye gelir anlarım ama bazen öyle sorular oluyor ki? Boşluk doldurma kısmına getireceğin eklerden hangisini oraya getirmen gerektiğini anca cümlenin anlamını bildikten sonra anlayabiliyorsun.İşte bu kısımda eğer cümledeki bir ya da birkaç kelimenin anlamını bilemediğin taktirde maalesef o soru öyle kalıyor.
İngilizce final sınavında 30 sorudan en az 8-10 tane soruyu maalesef kelime bilmediğimden dolayı sallayarak yapmak zorunda kaldım ve 90-100 lük kağıt vereceğim yerde maalesef 70 alabildim.İlk beş soruyu görünce ve sorudaki şıkların tamamında aynı kelimelerin olduğunu ve bu kelimelerin anlamlarını bilememek maalesef kafadan beş soruyu götürdü sınavda.Neyse burada suç bende çünkü derste işlediğimiz kelimeleri bilmemek benim suçum ama ne kadarda kendimize kızarsak kızalım olmuşa çare yok.2.Dönem için bir aylık tatilde kelime ezberlemeye karar verdim umarım ikinci dönemde bu sorunu ortadan kaldırım sınavlara daha rahat girebilirim.
Başlıkta ta yazdığım üzere eğer İngilizce öğrenmek istiyorsanız kelime ezberleyin ancak bu şekilde öğrenebilirsiniz.Alt yapı her türlü öğrenilebilir ama kelime olmadan konuşulmuyor, yazılmıyor.Nasıl kelime ezberleyebilirim derseniz görsel hafıza teknikleri ile kelimeler rahatlıkta ezberlenebiliyor.Bu yöntemi denemenizi tavsiye ederim en azından ben deniyorum ve fayda görüyorum.
Yorum Yap!