Konu ismi oldukça uzun ama korkmayın yazacaklarım o kadar uzun değil. Web ile ilgilenmeye başladığınız ilk günden bu yana bir çok saçma duyum, konu ve terim duymaya başladınız değil mi? İşte en bilinen yanlış anlaşılmaların doğruları;
1) Web Standartları = Doğrulama (Web Standarts = Validation)
Css doğrulaması web standartlarında çok büyük bir rol oynar. Bu rolün dışında size web standartlarının nasıl olması gerektiğini öğretir. Bu doğrulamayı web konsorsüyumu olan w3c yapmaktadır. Bu şekilde standartları öğrenirken onlarla ilgili sorunları nasıl çözmeniz gerektiğini de öğrenmiş olursunuz. Doğrulaması yapılmamış bir sayfa asla standartlara uygun bir sayfa değildir. Bunu sakın unutmayın.
2) Web Standartları = CSS (Web Standarts = CSS)
CSS bir stil dilidir. Her ne kadar bu tartışmaya açık olsa da ben CSS i bir dil olarak görüyorum. Çünkü standartlarda çok büyük bir paya sahiptir. Tablo (Table) ile yapılan sayfalara göz attığınızda bir çoğunun CSS kullanmadığını göreceksiniz. İşte bu da onların standartlara uygun olmadığı anlamına gelmektedir. Sayfanızda kullandığınız her elementin işlevselliğini CSS ile arttırabilir ve değer atayarak güçlendirebilirsiniz.
3) Web Standartları = Tablosuz Kullanım (Web Standarts = No Tables)
Tablo kullanımından CSS tabanlı derlemeye geçildiğinde bir çok web yazılımcısı ciddi anlamda tablolara küfür etmiştir Çünkü tablolar semantik bir yapıya sahip değildir. Konumlandırmaları, alacakları özellikler kısıtlıdır. Bu da sayfanızın çok fazla kod yığını olmasına ve standartlara uymamasına, böylece tarayıcıların sayfalarınızı açarken zorlanmasına sebep olacaktır. Peki tablolar hiçbir şekilde kullanılmamalı mıdır? Hayır, elbette tablolarında kullanılacağı hatta kullanılması zorunlu olduğu yerler mevcuttur.
4) Web Standartları = Div Kullanımı (Web Standarts = Divs)
Tablo kullanımından CSS tabanlı uygulamalara geçildiğinde en çok kullandığımız element DIV elementi oldu. Sayfalardaki kod yığını kalktı, konumlandırma ve semantik kullanım kolaylaştı. İlk başta çaylak olarak adlandırdığımız (ki buna ben de dahilim) DIV kullanımını tercih etmediler. Neden çünkü DIV kullanımı tamamen CSS bilgisine dayanmaktadır. Zaman içerisinde DIV kullanımı ve web standartlarının bu yöne kayması kullanıcıları CSS tabanlı derlemeye itti. Ve daha sonra anlaşıldı ki DIV her yönde tablodan daha iyi.
5) Web Standartları = IEsiz Kullanım (Web Standarts = No IE)
CSS tabanlı kullanımlarda piyasada bulunan hemen hemen her tarayıcı IE (Internet Explorer) hariç çoğu değeri olduğu gibi kabul edip ekrana basmaktadır. Fakat IE kendi değerleri ile bunu ekrana basmaktadır. Bu şekilde bir çok web yazılımcısı CSS konusunda sorun yaşamaktadır. Fakat zaman içinde IE için bazı düzenlemeler ile bu sorunlar aşılmaktadır ki aşılmalıdır da. Bizler tasarladığımız her sayfayı her tarayıcı için aynı şekilde düzenlemek zorundayız. Çünkü sadece kendi kullandığımız tarayıcıda açılacak bir sayfa düzenlemek olmaz.
Sonuç olarak tasarladığınız sayfanın web standartlarına mümkün olduğu kadar uymasına dikkat edin.
Yorum Yap!