Zirai Mücadele Bayileri

Zirai Mücadele Bayileri

Zirai Mücadele Bayileri

1970 yıllarından sonra artan nüfus oranlarıyla birlikte temel geçim kaynağı olan tarımsal faaliyetteki tohum stoklarının yetersiz kalması sonucunda tohum ithalati ülkemizde hız kazanmaya başlamıştır. dış ülkelerde tohumlar üzerinde labarotuvarlarda yapılan çalışmalar ile birlikte tohumlar üzerinde birçok değişiklikler gerçekleştirilmiştir. Genetik mühendisleri tarafından uygulanmış Genetiği Değiştirilmiş Organizma yani GDO adıyla yapılan işlemler tohumlar üzerinde denenmiştir. Bu tohumların her ne kadar sağlık konusunda tartışma yaratması söz konusu olsa da artık dünya üzerindeki nüfus yoğunluğu sebebiyle tohum ihtiyacını karşılamak için gerekli olduğu söz konusudur.

Genetiğiyle oynanmış tohumların avantajlarının yanı sıra birçokta dezavantajı bulunmaktadır. Bu tip tohumlardan elde  edilen bitkiler üzerinde hastalık ve zararlı görülme olasılığı daha fazladır. İşte bu hastalık ve zararlılarla mücadele yöntemleri arasında kimyasal mücadele yöntemi bulunmaktadır. Yapılan bu mücadele yöntemine Zİrai Kİmyasal mücadele bu işi yapan kişilere ise Zİrai Mücadele İlaç Bayicisi adı verilmektedir.

zirai ilaç bayiliğini açabilmeniz için şart olarak zirai ilaç bayilik sınavına girip 70 barajını geçme başarısını elde etmeniz ve zirai ilaç bayilik belgesini  almak gereklidir. Düzenlenen bu sınava ziraat mühendisleri ve kimyager mezunları girebilmektedir. Tarım ilaçları kimyasal içerikli ilaçlar olduğu için bu konu hakkında bilgili yönetmelik hakkında bilgisi olan kurallar çerçevesinde işletme sahibi olan kişiler tarafından yapılması gereklidir. Sınavın yapılma amacı da bu olmaktadır.

Zirai ilaç bayisinin temelini bitkilerde bulunan fungusal, bakteriyel, virüsel kaynaklı hastalık ve zararlılara mücadele yöntemleri oluşturmaktadır. Zirai kimyasal mücadele yöntemi bitkiler üzerinde kalıntı etkisi bırakma riski bulundurduğu için en son düşünülmesi gereken mücadele yöntemlerindendir. Eğer herhangi bir bitkide kültürel ve biyolojik önlemler ile mücadele mümkün oluyorsa kimyasal mücadele yapılması hem bitkilerde kalıntı bırakması açısından hem de bitki zararlılarına karşı biyolojik mücadelede kullanılan doğal düşmanlara karşı zarar niteliği taşımaktadır. Ülkemizde üniversitelerin ziraat fakültelerinde bitki koruma bölümü bu konu hakkında bilgi ve eğitim amaçlı okutulmaktadır. Ancak ziraat fakültesinden bitki koruma bölümü mezunu olsanız bile yine de zirai ilaç bayilik belgesi alma şartı zorunluluğu bulunmaktadır.

1 Tane yorum atılmış.;
uğur ağırgöl 30 Temmuz 2017 - 00:22

çok güzel bir yazı keyifle okudum sitenizi beğeniyle takip ediyorum

Yanıtla


Yorum Yap!